11/23/2009

Zilhicce'nin İlk 10 Günü ve Faziletleri


Kur`an-ı Kerim`de Fecr Suresi`nin başında, `On geceye yemin olsun ki...` ifadeleriyle bahsedilen bu on geceninne muazzam bir hazine olduğunu ne yazık ki hakkıyla bilemiyoruz. Bazı kaynaklarda bu on gecenin Ramazan`ın son on günü veya Muharrem`in onuncu gününe (Aşure Gününe) kadar olan on gün olduğu kayıtlı olsa da genel görüş ve kabul, bu mübarek on günün Zilhicce ayının ilk on günü olduğudur. Yani her senenin Kurban Bayramından önceki ilk dokuz günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam `on gün`

İşte bu günlerin kıymetini anlatan Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) muhteşem müjdesi:
`Allah`a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce`nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.` (Tirmizi: Savm, 52; İbn Mace: Sıyam, 39)

Demek ki, bugünlerde tutulan bir oruç, 360 gün oruca bedel olabilir. Rabbimizin rahmet ve bereketi o kadar coşmaktadır ki, bir günlük oruca bir yıllık oruç sevabı vermektedir. Böyle güzel ve tatlı bir müjdeye ilgisiz kalmak mümkün mü? Bu gecelerin
Kadir Gecesine benzetilmesi ise, ayrı bir güzelliktir. Çünkü, Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır ve 83 yıllık ibadete bedeldir.

Yine Efendimizden(s.a.v.) harika bir teşvik cümlesi:
`Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!` (Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)

Tesbih,   sübhanallâh;
tahmid,  elhamdülillâh;
tehlil, lâilâheillallâh;
tekbir ise Allâhu ekber demektir.

Yukarıdaki hadisi destekleyen şöyle bir rivayet daha vardır: `Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş Zilhicce`nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah`a daha sevimli olsun...` (Tirmizi, Savm: 52; Darimî, Savm: 52)

İbni Abbas`ın şu rivayeti ise, bugünlerdeki ibadetin cihattan bile faziletli olduğunu gösteriyor:
Resulullah Aleyhissalatü Vesselam şöyle buyurdu:
`Allah katında içinde bulunduğumuz şu günler (Zilhicce`nin ilk on günün)deki salih amelden daha sevimli (salih amelin bulunacağı) başka günler yoktur.

Sahabeler, sordular:
`Ya Resulallah, Allah yolunda cihat da mı?`

Resulullah(s.a.v.) cevap verdi:
`Evet, Allah yolunda cihat da. Meğerki bir adam canıyla ve malıyla cihada çıkıp da kendisine ait mal ve candan hiçbir şeyi geri
getiremez olursa, o başka.` (İbni Mace, Sıyam: 39.İbni Hacer, 5:119)
Buna göre, cihada çıkıp malını feda edip kendisi de şehitolan kimsenin ameli bu on gündeki amelden daha faziletlidir.

Efendimiz, bugünün faziletini şöyle anlatır:
`Arefe günü gelince, Yüce Allah rahmetini saçar. Hiçbir gün o günde olduğu kadar insan cehennemden azat olunmaz. Kim Arefe günü gerek dünya ve gerekse ahiret ile ilgili olarak Allah`tan bir şey isterse, Allah onun dileğini karşılar.`

Bu arada şunu hatırlatalım: Hadislerde zikredilen Zilhicce`nin ilk on gününden maksat ilk dokuz günüdür. Çünkü Zilhicce`nin onuncu günü Kurban Bayramı`nın birinci günüdür, bugün oruçlu olmak caiz değildir; ancak o gün de ibadet günüdür. Müstehap olan oruç, Kurban Bayramı`ndan önceki ilk dokuz gündür. On geceye ise, Kurban Bayramı`nın gecesi dahildir. Çünkü geceler önce gelmektedir.

Ayrıca Zilhicce`nin sekizinci gününe `terviye günü` dokuzuncusuna `Arefe günü`; Kurban bayramı gününe (onuncu güne) `nahr=kurban günü`, ondan sonraki üç güne de `teşrik günleri` denilmiştir. Bu günlerde kazası olmayanlar, beş vakit namaza ilaveten nafile ibadetlere de ağırlık vermelidirler. Kazası olanlar ise daha çok kaza namazları kılmalıdırlar.


On Günlük İhyânın Püf Noktaları


- Birçok insan bugünlerin kıymetini bildiği halde günlük işlerin ve ilişkilerin içinde tam bir ihya programı yapamıyor. Ya unutuyor ya dünya işlerine zaman ayırıyor ya da tam istifade edemiyor. Bunun için şu basit, ama etkili tavsiyelere dikkat edin:

- Her yılın Kurban Bayramı öncesi 9 günü ile Kurban Bayramı gününü yani Zilhicce`nin ilk on gününü ajandanıza veya her gün gördüğünüz bir yere not edin.

Bu on gün içinde sizi meşgul edecek misafirlik, yolculuk ve yorucu işlerden uzak durun. Bu tür programları ya öne alın veya erteleyin.

- Seçici olmadan maç, dizi, haber izlemek gibi boş ve sizi ilgilendirmeyen işlere zaman ayırmaktan her zaman kaçının; bu on günde ise daha bir titiz olun.


-Bugünlerde sağlığınıza özel bir önem verin ki, ibadet ve zikirden geri kalmayın. Ameliyat ve uzun tedavileri bugünlere denk getirmeyin.

-Eğer ev hanımı, emekli, yaşlı gibi mesaiye bağlı bir işiniz yoksa bu on günü sanki i`tikafa girmiş gibi dolu dolu geçirin.

- İş, okul vs. sizi mutlaka meşgul etse bile aralardaki `ölü zamanları` değerlendirin. Bunlardan kastımız, iş ve okula gidip gelirken, teneffüs, sıra bekleme gibi durumlardaki boş zamanlardır. Bu zamanları Kur`an, salavat, dua, istiğfar ve zikirle değerlendirin.

- Kur`an-ı Kerîm`in mealini ,tefsirleri okuyup tefekkür edin.

- Bu on gecede daha az uykuyla idare edin.


http://www.haber5

No comments: